Μπισκότα Σνακ

Θρεπτικότατα μπισκοτάκια με σπόρους και ξηρούς καρπούς

Τα μπισκοτάκια αυτά, είναι πολύ εύκολα και κυρίως πολύ θρεπτικά. Ξηροί καρποί, σπόροι και αποξηραμένα φρούτα γεμάτα όλα με ασβέστιο, σίδηρο, ω3 και πολλά άλλα!
Χωρίς ζάχαρη, γάλα και χωρίς λάδι.

Jump to Recipe

Τα μπισκοτάκια αυτά, είναι μία πολύ υγιεινή επιλογή, όχι μόνο για τα μικρούλια μας αλλά για όλους μας. Συνδυάζουν τρία αγαπημένα είδη σπόρων που χρησιμοποιώ καθημερινά στα πιάτα της μικρής, σπόρους κάνναβης, σπόρους τσία και λιναρόσπορο, μαζί ηλιόσπορους και κολολυθόσπορους. Καρύδια, σταφίδες, σουσάμι, παντρεύονται μαζί με βρώμη. Δένουν όλα τα υλικά παρέα χάρη στο ταχίνι και οι χουρμάδες τους χαρίζουν την υπέροχη, γλυκιά τους γεύση. Μην ξεχάσω να σας πω για τα μπαχαρικά και το πορτοκάλι, που τους δίνουν μία ξεχωριστή μυρωδιά. Το Αναστασάκι, τα τιμάει ιδιαίτερα, κάθε φορά και μάλιστα σε περιόδους που την ταλαιπώρησε η οδοντοφυΐα, λίγο περισσότερο! Τέλος, το καλύτερο για τέτοιου είδους συνταγές, είναι πως δεν υπάρχουν αυστηρές αναλογίες και συστατικά! Μπορείτε να πειραματιστείτε ελεύθερα, με ό,τι υλικά έχετε στα ντουλάπια σας!

Υλικά:

Σας εξηγώ αναλυτικά γιατί επέλεξα το κάθε υλικό, ωστόσο η συνταγή αυτή μπορεί να γίνει με ό,τι υλικά έχετε στο ντουλάπι σας. Αλλάξτε τα σπόρια, τους ξηρούς καρπούς ή τις σταφίδες και φτιάξτε τις δικές σας παραλλαγές.

  • Νιφάδες βρώμης: Μία πολύ θρεπτική τροφή, με καλής ποιότητας πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα. Προτιμώ βιολογική, για την απουσία της γλυφοσάτης. Υπάρχουν και νιφάδες χωρίς γλουτένη, αν κάποιος την αποφεύγει.
  • “Αυγό λιναρόσπορου”: Μαζί με λίγο νεράκι, γίνεται το αγαπημένο και γνωστό υποκατάστατο αυγού, που βοηθάει τα μπισκότα μας να δέσουν.
  • Ηλιόσποροι και κολοκυθόσποροι: Τους αγαπώ και τους χρησιμοποιώ καθημερινά. Πλούσιοι σε σίδηρο, χαλκό, μαγνήσιο, σελήνιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, φυλλικό οξύ και σε βιταμίνες.
  • Καρύδια: Επέλεξα αυτόν τον ξηρό καρπό, έναντι των υπολοίπων, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
  • Σπόροι κάνναβης και σπόροι τσία: Με μία λέξη: υπερτροφές! Βάλτε τους στη διατροφή σας, χτες!
  • Ταχίνι και σουσάμι: Πλούσια σε φυτοσυστατικά και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα αλλά και καλή φυτική πηγή πρωτεϊνών, ασβεστίου, μαγνησίου και ψευδαργύρου.
  • Σταφίδες: Το Αναστασάκι τις λατρεύει αλλά είναι κι αυτές πλούσιες τόσο σε γεύση όσο και σε θρέψη, γεμάτες σίδηρο.
  • Χουρμάδες: Χρησιμοποιώ βασιλικούς. Είναι αρκετά μεγαλύτεροι, μαλακότεροι και χωρίς ζάχαρη φυσικά. Σε αντίθεση με τους απλούς, δεν χρειάζονται τις περισσότερες φορές, μούλιασμα, αλλά τους χρησιμοποιούμε απευθείας. Γνωρίζατε τέλος, πως είναι πλουσιότεροι σε κάλιο από τη μπανάνα;
  • Πορτοκάλι: Πήρα λίγο από το χυμό του και το ξύσμα του, για αυτό τον λόγο, προτιμήστε ακέρωτο.
  • Κανέλα και τζίντζερ: Μπαχαρικά που κάνουν ακόμη πιο μυρωδάτα τα μπισκοτάκια μας.

Η διαδικασία βήμα – βήμα:

  1. Προθερμαίνω τον φούρνο στους 170 βαθμούς με αέρα. Παράλληλα ετοιμάζω το “αυγό” λιναρόσπορου: σε ένα μπολάκι βάζω τον λιναρόσπορο με το νερό και το αφήνω 5-10 λεπτά.
  2. Αλέθω τα καρύδια, ή όποιον ξηρό καρπό έχω, για να γίνουν πούδρα. Δεν αλέθω για πολλή ώρα, γιατί θα αρχίσουν να βγάζουν τα έλαιά τους και να γίνονται βούτυρο.
  3. Μεταφέρω την πούδρα του ξηρού καρπού σε ένα μεγάλο μπολ. Πλένω το πορτοκάλι μου, παίρνω το ξύσμα του και το στίβω. Βάζω τον χυμό του στο μούλτι, μαζί με τους χουρμάδες και πολτοποιώ, να γίνουν μία πάστα και τη βάζω και αυτή στο μπολ, μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά και το “αυγό’ λιναρόσπορου.
  4. Ανακατεύω καλά, με κουτάλι και με το χέρι γιατί είναι ένα μείγμα αρκετά σφιχτό. Στρώνω λαδόκολλα σε ένα ταψάκι και ετοιμάζω τα μπισκοτάκια μου: παίρνω μείγμα με ένα κουτάλι και του δίνω με τα χέρια μου το στρογγυλό σχήμα. Βοηθάει αρκετά να έχω ελαφρώς βρεγμένα χέρια για να μην κολλάει το μείγμα και να πλάθεται πιο εύκολα.
  5. Τα στρώνω το ένα δίπλα στο άλλο, δεν χρειάζεται να αφήσω απόσταση και ψήνω για 10-15 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο μου. Θέλω να πάρουν χρώμα, να σκληρύνουν αλλά να μην καούν.
2022-07-03 12.06.40
2022-07-03 12.19.49
2022-07-03 12.30.12
2022-07-03 12.12.16
2022-07-03 12.22.41
2022-07-03 14.35.35

Βάλτε τα παιδιά στην κουζίνα!

Η βοήθεια της Αναστασίας:

Κάθε συνταγή, είναι μία ευκαιρία για ένα μοναδικό αισθητηριακό παιχνίδι και όχι μόνο! Ακόμη κι αν νομίζουμε πως δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, γιατί είναι πολύ μικρά τα παιδάκια μας, και μόνο που θα είναι δίπλα μας, θα αγγίξουν, θα δοκιμάσουν τα υλικά, θα τους τα ονοματίσουμε… είναι πολύ πολύ σημαντικό! Η Αναστασία, την ημέρα που έγινε η συνταγή αυτή, ήταν 14 μηνών.

  • Μου έκλεψε, εννοείται, λίγες σταφίδες και κράνμπερι, μιας και είναι από τα αγαπημένα της σνακ.
  • Βάλαμε τα υλικά στο μούλτι και φτιάξαμε την πάστα χουρμά.
  • Τη μεταφέραμε στο μπολ και ανακατέψαμε παρέα.
  • Σε επόμενη φάση, με μεγαλύτερα παιδιάκια, μπορείτε να πλάσετε μαζί τα μπισκοτάκια.
2022-07-03 12.17.07
2022-07-03 12.20.16

Mπισκοτάκια με σπόρους και ξηρούς καρπούς

Course: Πρωινό, ΣνακDifficulty: Εύκολο
Τεμάχια

20

servings
Προετοιμασία

10

minutes
Ψήσιμο

15

minutes

Υλικα:

  • 80γρ. νιφάδες βρώμη

  • 25γρ. ηλιόσπορος

  • 25γρ. κολοκυθόσπορος

  • 50γρ. καρύδια

  • 30γρ. ταχίνι

  • 40γρ. σταφίδες

  • 3 βασιλικοί χουρμάδες

  • 2 κ.σ. σουσάμι

  • 2 κ.σ. σπόροι τσία

  • 1 κ.σ. σπόροι κάνναβης

  • 1 κ.γ. κανέλα

  • 1/2 κ.γ. σκόνη τζίντζερ

  • Ξύσμα και χυμός από μισό πορτοκάλι

  • 1 κ.σ. λιναρόσπορος & 3 κ.σ. Νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Σε ένα μπολάκι βάζω τον λιναρόσπορο μαζί με το νερό και το αφήνω στην άκρη.
  • Αλέθω τα καρύδια να γίνουν πούδρα. Προσοχή, δεν αλέθω περισσότερο γιατί θα γίνουν βούτυρο.
  • Πολτοποιώ τους χουρμάδες μαζί με τον χυμό πορτοκάλι, να γίνουν μία πάστα.
  • Βάζω σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα υλικά, μαζί με την πάστα χουρμά, το ταχίνι και το “αυγό” λιναρόσπορου.
  • Ανακατεύω καλά, στην αρχή με ένα κουτάλι και μετά με το χέρι. Είναι αρκετά σφιχτό και κολλώδες το μείγμα.
  • Με ένα κουτάλι, παίρνω μείγμα και το μεταφέρω σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Το πατάω από πάνω για να γίνει ομοιόμορφο. Αν χρειαστεί να πλάσω λίγο τα μπισκότα με το χέρι
  • Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 10-15 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

  • Αντί για καρύδια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε ξηρό καρπό.
  • Αντί για ταχίνι, μπορείτε να βάλετε φυστικοβούτυρο, αμυγδάλου κλπ.
  • Αν έχετε μικρό παιδάκι, μπορείτε να αλέσετε τον κολοκυθόσπορο.
  • Μαζί με τις σταφίδες, μπορείτε να βάλετε και άλλα αποξηραμένα φρούτα, όπως κράνμπερι, ιπποφαές, γκότζι μπερι κλπ.
  • Διατηρούνται και στην κατάψυξη.

Καλώς ορίσατε!

Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να μην χάνετε συνταγή και άρθρο που ανεβαίνει στο μπλογκ!

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x