Μπισκοτάκια που μπορούν να γίνουν χωρίς γλουτένη, εννοείται χωρίς γλυκαντικά, αλεύρι και λάδι.
Jump to Recipe
Αυτή είναι μία πολύ κλασική συνταγή, μιας και σχεδόν κάθε μαμαδομπλόγκ έχει τουλάχιστον μία συνταγή για μπισκότα βρώμης. Επίσης, είναι πραγματικά τα πρώτα μπισκότα που έφτιαξα στην Αναστασία και μπορούν να γίνουν και τα δικά σας πρώτα μπισκοτάκια! Είναι εύκολα να γίνουν, με απλά υλικά, μπαίνουν και στην κατάψυξη και μπορούν τα μικρά καρχαριάκια να τα φάνε και παγωμένα, ειδικά όταν ταλαιπωρούνται από την οδοντοφυΐα τους. Θα μου πείτε, γιατί να προτιμήσετε τα δικά μας; Γιατί έχουν μία ξεχωριστή τσαχπινιά με τους σπόρους που χρησιμοποιούμε και γίνονται με παντελή απουσία λαδιού. Την αγαπώ τη συνταγή αυτή, επίσης, γιατί δεν είναι καθόλου δεσμευτική!
Τι εννοώ; Δεν έχεις νιφάδες βρώμης; Βάλε από δίκοκκο σιτάρι, από φαγόπυρο…
Δεν έχεις αρκετή μπανάνα; Βάλε μήλο, αχλάδι, τα έχω κάνει ακόμη και με βερίκοκα και βγαίνουν εξίσου νόστιμα!
Δεν έχεις φυστικοβούτυρο; Βάλε ταχίνι, βάλε αμυγδαλοβούτυρο, βάλε ό,τι έχεις στα ντουλάπια σου! Ακόμη και αν δεν τηρήσεις αυστηρά τις αναλογίες, είναι σίγουρο πως θα πετύχει! Το μόνο κομμάτι που θέλει προσοχή, είναι το ψήσιμο, γιατί αρπάζουν εύκολα.

Υλικά:
- Μπανάνα: Πλούσια σε κάλιο, γλυκιά γεύση και τέλειο υποκατάστατο της ζάχαρης. Όσο πιο ώριμη είναι η μπανάνα, τόσο καλύτερο. Για τη συνταγή αυτή, μπορώ να πολτοποιήσω τελείως την μπανάνα στο μούλτι ή να την πατήσω και με ένα πιρούνι. Αν δεν έχετε αρκετή ποσότητα μπανάνας, μπορείτε να συμπληρώσετε με κάποιο άλλο φρούτο, όπως μήλο, βερίκοκο ή αχλάδι.
- Ηλιόσπορος: Πλούσιοι σε σίδηρο, χαλκό, μαγνήσιο, σελήνιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, φυλλικό οξύ και σε βιταμίνες. Συνήθως είναι και λιγότερο αλλεργιογόνοι σε σχέση με τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς. Εγώ προσωπικά τους αγαπώ και δε λείπουν σχεδόν ποτέ από τα ντουλάπια μου.
- Φυστικοβούτυρο: Εννοείται μπορείτε να βάλετε όποιο βούτυρο καρπών επιθυμείτε αλλά στη συνταγή αυτή, θεωρώ πως ταιριάζει τέλεια το φυστικοβούτυρο.
- Νιφάδες βρώμης: Προτιμώ βιολογική, για την απουσία της γλυφοσάτης. Μία πολύ θρεπτική τροφή, με καλής ποιότητας πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα. Θα τις αλέσουμε για να γίνουν αλεύρι.
- Νιφάδες από δίκοκκο σιτάρι: Μπορείτε να βάλετε και άλλες νιφάδες, είτε φαγόπυρου ή μόνο νιφάδες βρώμης.
- Κανέλα: Χρησιμοποιώ Κεϋλάνης.

Η διαδικασία βήμα – βήμα:
- Προθερμαίνω τον φούρνο στους 170 βαθμούς με αέρα.
- Ανάλογα το πόσο μεγάλο κάδο έχει το μούλτι μου μπορώ είτε να αλέσω όλα τα υλικά μαζί είτε να το πάω σταδιακά. Αλέθω, λοιπόν, πρώτα τη μπανάνα.
- Στη συνέχεια προσθέτω το φυστικοβούτυρο, τον ηλιόσπορο και την κανέλα και πολτοποιώ να έχω ένα ενιαίο μείγμα.
- Μεταφέρω το μείγμα σε ένα μπολ και προσθέτω τις νιφάδες μου, ολόκληρες, χωρίς να τις αλέσω.
- Ανακατεύω καλά και με ένα κουτάλι ενσωματώνω όλα τα υλικά, Βολεύει πολύ να ανακατέψετε και με τη μαρίζ.
- Με το κουτάλι, παίρνω μείγμα και το μεταφέρω σε ταψί όπου έχω απλώσει αντικολλητικό χαρτί.
- Διορθώνω το σχήμα με το κουτάλι και τα πατάω από πάνω, να γίνουν επίπεδα.
- Ψήνω για 15 περίπου λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο. Προσοχή να μην σας αρπάξουν.





Βάλτε τα παιδιά στην κουζίνα!
Η βοήθεια της Αναστασίας:
Τα μπισκοτάκια αυτά, τα έχω κάνει πολλές φορές, αλλά όταν τα κάναμε για να τα φωτογραφίσουμε για το μπλογκ, το Αναστασάκι ήταν 17 μηνών. Είναι μια συνταγή που μας δίνει την ευκαιρία, ειδικά και με τα λίγο μεγαλύτερα παιδιά, να εξασκηθούν στο μέτρημα, καθώς τις νιφάδες σας τις έχω και σε κουταλιές.
- Της έδωσα το μαχαιράκι της και προσπάθησε να κόψει σε κομμάτια την μπανάνα.
- Έβαλε τα κομμάτια της μπανάνας στο μούλτι.
- Με ένα κουταλάκι έβαλε τον ηλιόσπορο και την κανέλα στο μούλτι, το καπάκωσε και πατήσαμε μαζί το κουμπί της πολτοποίησης. Εννοείται δοκίμασε από την κανέλα.
- Αφού μεταφέραμε το μείγμα σε ένα μπολ, αρχίσαμε να μετράμε τις κουταλιές των νιφάδων που χρειαζόμασταν. Εγώ μετρούσα, φυσικά, και το Αναστασάκι έκανε τις μεταφορές, από το ένα μπολ, στο άλλο. Εννοείται έφαφε και βρώμη κατά τη μεταφορά.
- Ανακατέψαμε μαζί το μείγμα, με τη μαρίζ και περιττό να πω, πως έτρωγε παράλληλα.

















Τα πρώτα μου μπισκότα
Course: Μπισκότα, ΣνακDifficulty: Εύκολα12
μπισκότα10
minutes2
hours38
minutesΜπισκοτάκια βρώμης για μικρούς και μεγάλους!
ΥΛΙΚΑ:
200 γρ. μπανάνα
30 γρ. ηλιόσπορος
20 γρ. φυστικοβούτυρο
5 κ.σ. νιφάδες βρώμης
5 κ.σ. νιφάδες από δίκοκκο σιτάρι
1/2 κ.γ. κανέλα
εκτελεση:
- Πολτοποιώ στο μούλτι την μπανάνα.
- Προσθέτω το φυστικοβούτυρο, τον ηλιόσπορο και την κανέλα και αλέθω, να τα κάνω μια ενιαία κρέμα.
- Βάζω το μείγμα σε ένα μπολ και προσθέτω και τις νιφάδες μου και ανακατεύω.
- Με ένα κουτάλι, παίρνω μείγμα και το βάζω σε ένα ταψάκι, όπου έχω στρώσει αντικολλητικό χαρτί.
- Διορθώνω λίγο το σχήμα με το κουτάλι και ψήνω στους 170 βαθμούς για 15 περίπου λεπτά.
σημειωσεισ:
- Όταν τα βγάλω από τον φούρνο είναι αρκετά μαλακά. Σκληραίνουν όμως όσο κρυώσουν αλλά και πάλι πρόκειται για μαλακά μπισκοτάκια.
- Αν δεν έχω αρκετή μπανάνα, μπορώ να χρησιμοποιήσω και άλλα φρούτα.
- Αν θέλω γίνονται αποκλειστικά με νιφάδες βρώμης ή και με άλλες νιφάδες.
- Το φυστικοβούτυρο αντικαθίσταται και με άλλο βούτυρο καρπών,
- Μπορείτε να βάλετε και σταφίδες ή cacao nibs.
- Μην φοβηθείτε να αλλάξετε τα υλικά ή να μην τηρήσε αυστηρά τις αναλογίες. Είναι μία συνταγή που πετυχαίνει πάντα.
- Διατηρούνται 3-4 μέρες στο ψυγείο αλλά και στην κατάψυξη για μήνες και τρώγονται και παγωμένα για τα πονεμένα ούλα.



Γειά!!!
Γίνεται και με αλεσμένα βρωμη;
Δεν νομίζω πως θα υπάρχει πρόβλημα, αλλά δεν χρειάζεται να μπείτε στη διαδικασία αυτή. Εκτός και αν εννοείτε αλεύρι βρώμης, που δεν είμαι σίγουρη αν θα δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα.