Κέικ Πρωινό

Φρουτόψωμο χωρίς ίχνος ζάχαρης

Σκέφτηκα αρκετά για το τι όνομα να δώσω στο τέλειο αυτό σνακάκι! Μοιάζει με ψωμί, αλλά δεν είναι! Είναι κέικ; Ούτε κέικ είναι! Έχει φοβερά αρώματα και όλοκληρα κομμάτια φρούτου μέσα! Επομένως, ονομάστηκε φρουτόψωμο! Είναι ιδανικό για τους μικρούς μας καρχαρίες, αλλά πιστέψτε με, θα θέλετε να το κατασπαράξετε όλο, με τον πρωινό σας καφέ!

Jump to Recipe

Μεγαλώνει και το Αναστασάκι που λέτε και είναι δύσκολο να ξεφύγει κάτι από την προσοχή της, ειδικά όταν πρόκειται για φαγητό.
Στην άλλη άκρη του σπιτιού να είσαι και να τρως κάτι… «απαγορευμένο», θα σε εντοπίσει και θα ρθει φωνάζοντας, απαιτώντας: «μαμ, μαααααααμ!»
Κάπως έτσι, ήρθε η ώρα να κάνω και ένα κέικ όπου μπορεί άνετα να φάει και το Αναστασάκι, αν προλάβει και δεν το φάμε όλο μόνοι μας!
Είναι γευστικότατο και δεν καταλαβαίνεις πως δεν έχει ζάχαρη!
Η πρώτη της δοκιμή έγινε, αφού το πήρε από το χέρι μου και κάθισε στην άκρη του καναπέ, σαν μεγάλη κοπέλα!

Το ονομάσαμε φρουτόψωμο, γιατί έχει μέσα 4 φρούτα, αποξηραμένα και φρέσκα!

Υλικά:

  • Φαρίνα ολικής: Μου αρέσει πολύ όπως συνδυάζεται με τα μήλα και την κανέλα. Αν δεν έχετε, μπορείτε να βάλετε αλεύρι ολικής με 2 κοφτά κουταλάκια μπέικιν πάουντερ.
  • Μπανάνα και βασιλικοί χουρμάδες: Πλούσια σε κάλιο, γλυκιά γεύση και τέλειο υποκατάστατο της ζάχαρης. Όσο πιο ώριμη είναι η μπανάνα, τόσο καλύτερο και πιο νόστιμο θα είναι το φρουτόψωμό μας.
  • Φυτικό Γάλα: Χρησιμοποιώ σόγιας, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι άλλο έχετε στο ψυγείο σας. Αν βάλετε καρύδας, χρησιμοποιήστε αυτό στα χάρτινα κουτιά και όχι της κονσέρβας.
  • Ελαιόλαδο
  • Μήλο: ” Ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα..!” Εγώ προτίμησα το πράσινο, για ένα γλυκόξινο αποτέλεσμα, αλλά μπορείτε να βάλετε όποιο σας αρέσει περισσότερο. Το έκοψα σε κυβάκια, για να είναι πιο ζουμερό το κάθε κομμάτι από το φρουτόψωμο, αλλά αν έχετε μικρά παιδάκια, που δεν είναι εξοικειωμένα με την κοπή αυτή, μπορείτε να το τρίψετε στην χοντρή μεριά του τρίφτη. Προσοχή! Να το στραγγίσετε καλά, να φύγουν τα υγρά του πριν το βάλετε στο μείγμα.
  • Σταφίδες: Χρησιμοποιώ μαύρες. Ταιριάζουν τέλεια με το μήλο και η Αναστασία τις λατρεύει. Μπορείτε ωστόσο να βάλετε και άλλα αποξηραμένα φρούτα, όπως κράνμπερι, γκότζι μπέρι, ακόμη και ψιλοκομμένους χουρμάδες.
  • Τζίντζερ και κανέλα: Αγαπημένες μυρωδιές, που ταιριάζουν τέλεια με τα υπόλοιπα υλικά.

Η διαδικασία βήμα – βήμα:

  1. Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα.
  2. Στο μούλτι, βάζω την μπανάνα και τους χουρμάδες και πολτοποιώ να γίνουν ένα ενιαίο μείγμα. Προσθέτω το γάλα και το ελαιόλαδο και πολτοποιώ ξανά.
  3. Μεταφέρω σε ένα μεγάλο μπολ και βάζω τις σταφίδες και τα μπαχαρικά. Ρίχνω το αλεύρι σταδιακά και ανακατεύω στην αρχή με τη μαρίζ και μετά με το χέρι. Το μείγμα μου είναι αρκετά πηχτό.
  4. Τελευταία, βάζω τα μήλα, που έχω κόψει σε κυβάκια και ανακατεύω με το χέρι, καλά, να ενσωματωθούν.
  5. Μεταφέρω σε φόρμα, όπου έχω λαδώσει ελαφρώς και έχω στρώσει αντικολλητικό χαρτί. Εγώ το ψήνω σε μακρόστενη φόρμα, να μοιάζει με ψωμάκι. Πασπαλίζω, αν θέλω, με σουσάμι και ψήνω για 20-25 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο μου. Κάνω το τεστ με την οδοντογλυφίδα και αν βγει καθαρή, βγάζω από τον φούρνο.
  6. Αφήνω να κρυώσει, ξεφορμάρω, κόβω σε κομμάτια και απολαμβάνω.
2022-07-03 13.20.40
2022-07-03 13.25.52
2022-07-03 13.29.11
bhma 2
bhma 4
2022-07-03 13.33.18
2022-07-03 14.56.26
2022-07-03 13.29.07
2022-07-004

Βάλτε τα παιδιά στην κουζίνα!

Η βοήθεια της Αναστασίας:

Η συνταγή αυτή μας έδωσε πολλές ευκαιρίες για να βοηθήσει το Αναστασάκι! Το παράκανα ίσως, με τις φωτογραφίες, αλλά δεν μπορώ να διαλέξω! Τις αγαπώ όλες πολύ! 17 μηνών την ημέρα που τραβήχτηκαν οι φωτογραφίες.

  • Έκοψε την μπανάνα σε κομμάτια. Αυτή τη φορά τα πήγε καλύτερα πολύ με το μαχαίρι (του βουτύρου).
  • Μεταφέραμε μαζί τα κομμάτια στον κάδο του μούλτι, έφαγε και λίγα στη διαδρομή και μετά ασχολήθηκε με την αγαπημένη της συνήθεια, αυτό το διάστημα, να βάζει καπάκια στα δοχεία τους. Επομένως, τοποθέτησε, έστω και ανάποδα, το καπάκι στο μούλτι και εννοείται, πατήσαμε μαζί το κουμπί, κάνοντας “βουμ – βουμ”!
  • Υπήρξε εγκρατής, αυτή τη φορά με τις σταφίδες, και έριξε τις περισσότερες μέσα στο μείγμα και αφού έριξα το αλεύρι, έβαλε το χεράκι της για να το περιεργαστεί καλά! Ανακάτεψε όσο μπόρεσε με το χέρι κι αφού βοήθησα κι εγώ με τη μαρίζ, μου την πήρε από το χέρι και συνέχισε το ανακάτεμα.
  • Τέλος, αφού έκοψα εγώ τα μήλα σε κυβάκια, τα έβαλε και αυτά μέσα στο μπολ.
2022-07-03 13.18.08
2022-07-03 13.21.56
2022-07-03 13.25.52
2022-07-03 13.20.40
2022-07-03 13.21.06
2022-07-03 13.26.15
2022-07-03 13.21.54
2022-07-03 14.56.26
2022-07-03 13.26.49

Φρουτόψωμο χωρίς ίχνος ζάχαρης

Course: Πρωινό, Σνακ, ΚέικDifficulty: Εύκολο
Μερίδες

10

κομμάτια
Προετοιμασία

10

minutes
Ψήσιμο

25

minutes

Υλικα:

  • 220 γρ. φαρίνα ολικής

  • 140 γρ. μπανάνα

  • 130 γρ. φυτικό γάλα

  • 30 γρ. ελαιόλαδο

  • 4 βασιλικοί χουρμάδες

  • 1 κ.γ. κανέλα

  • 1/2 κ.γ. τζίντζερ σκόνη

  • 1 μεγάλο μήλο ψιλοκομμένο

  • 2-3 κ.σ. μαύρες σταφίδες

ΕκτΕΛεση:

  • Στο μούλτι πολτοποιώ την μπανάνα μαζί με τους χουρμάδες.
  • Προσθέτω το γάλα και το ελαιόλαδο και πολτοποιώ, να γίνουν ένα ενιαίο μείγμα.
  • Μεταφέρω το μείγμα σε ένα μπολ, προσθέτω την κανελα, το τζίντζερ, τις σταφίδες και ανακατεύω.
  • Βάζω το αλεύρι και ανακατεύω καλά, να γίνει ένα ενιαίο μείγμα. Είναι αρκετά παχύρευστο.
  • Κόβω το μήλο σε κυβάκια και το βάζω στο μείγμα μου. Ανακατεύω καλά.
  • Μεταφέρω σε φόρμα, μακρόστενη, όπου έχω βάλει αντικολλητικό χαρτί και λίγο ελαιόλαδο στα τοιχώματα.
  • Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς με αέρα, για 20-25 λεπτά, ανάλογα τον φούρνο.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

  • Αν θέλω να βγει πιο μεγάλο το κεικ μου, διπλασιάζω τις ποσότητες.
  • Το μήλο, το έκοψα σε κυβάκια γιατί ηλικιακά είμαστε στη φάση όπου δεν είναι επικίνδυνη αυτή η κοπή, είναι και μαλακό εξάλλου, αλλά μπορείτε αν θέλετε να το τρίψετε. Αν το τρίψετε, στραγγίξτε το καλά, να βγάλει τα υγρά του.
  • Αν θέλω πασπαλίζω, πριν το βάλω στον φούρνο με σουσάμι.
  • Αν δεν έχω βασιλικούς χουρμάδες, μπορώ να χρησιμοποιήσω απλούς, αλλά θα χρειαστεί περίπου διπλάσια ποσότητα και να τους μουλιάσετε για λίγη ώρα σε ζεστό νερό για να μαλακώσουν.
  • Διατηρείται στο ψυγείο για 3-4 μέρες αλλά μπορώ να το αποθηκεύσω, σε κομμάτια στην κατάψυξη, όπου διατηρείται για μήνες.

Καλώς ορίσατε!

Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να μην χάνετε συνταγή και άρθρο που ανεβαίνει στο μπλογκ!

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] παραλλαγή της αγαπημένης μας συνταγής, που βρίσκεται εδώ. Χωρίς ζάχαρη, βούτυρο ή αυγά και άκρως ζουμερό και […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x