Η συνταγή αυτή είναι χωρίς γλουτένη, χωρίς αυγά και χωρίς λάδι.
Jump to Recipe
Καλοκαιρινή συνταγή και η ιδέα που κρύβεται πίσω από αυτή είναι οι μελιτζάνες που απλόχερα μας χαρίζει φέτος ο μπαξές! Πολλές μελιτζάνες, πιο καλά από όλα όσα σπείραμε πήγαν αυτά τα λαχανικάκια μας! Επομένως, χάρη σε αυτές, γεννήθηκαν δυο συνταγές, οι μελιτζανοκεφτέδες και μια ακόμη, που θα ρθει από βδομάδα! Τις πάντρεψα και με ένα αγαπημένο μου υλικό κι έτσι οι μελιτζανοκεφτέδες της Αναστασίας, είναι μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης και μπορούν να αποτελέσουν τέλεια εναλλακτική σε ένα πιάτο από κλασικά κεφτεδάκια!

Υλικά:
- Μελιτζάνες: Σε μεγάλη αφθονία αυτή την εποχή, γνωστές για την πολύ ωραία υφή τους και την τέλεια μελιτζανοσαλάτα, οι μελιτζάνες έχουν και πολλά θρεπτικά οφέλη. Έχουν ελάχιστες θερμίδες και είναι πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Το χαρακτηριστικό τους χρώμα, ωφείλεται στις ανθοκυανίνες, έναν τύπο χρωστικής με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Οι παλιοί έλεγαν “σκούρο στο μάτι, καλό για την καρδιά” κι έτσι, οι σύγχρονες μελέτες λένε πως χάρη στα αντιοξειδωτικά τους πορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Σε σχέση με το μαγείρεμά τους, πως πολλές φορές, χρειάζονται ξεπίκρισμα: εγώ τις έκοβα στη μέση και τις έβαζα σε αλατισμένο νερό για λίγη ώρα κι έπειτα τις ξέπλενα. Όταν μαγείρευα για το μικρό Αναστασάκι, ξεπίκριζα χωρίς αλάτι και μου δούλευε επίσης, μία χαρά. Αυτές οι μελιτζάνες, του κήπου παρόλα αυτά, δεν χρειάστηκαν ξεπίκρισμα και τις χρησιμοποίησα αμέσως. Για τη συνταγή, θα χρειαστούμε ψημένες μελιτζάνες.
- Ρεβυθάλευρο: Όσοι μας παρακολουθείτε καιρό, ξέρετε πόσο το αγαπώ: χωρίς γλουτένη, πλούσιο σε πρωτείνη και θρεπτικά συστατικά και δένει τις συνταγές υπέροχα. Περισσότερα για το ρεβυθάλευρο σας γράφω εδώ. Αν δεν έχετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
- Ποπ αμάρανθου: Είναι ο σπόρος του αμάρανθου, που με τη γνωστλη διαδικασία που φτιάχουμε ποπ κορν, γίνεται και αυτός, ποπ. Δεν φτιάχνω μόνη, παίρνω έτοιμα από καταστήματα βιολογικών, είναι αρκετά οικονομικός. Τα χρησιμοποιήσαμε και στα κεφτεδάκια από φασόλια σόγιας και τα έκανε. πραγματικά, μοναδικά αφράτα.
- Καρύδια: Πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα αλλά και ταιριάζουν τέλεια με τις μελιτζάνες. Αν δεν έχετε, μπορείτε να βάλετε κάποιον άλλο ξηρό καρπό ή ένα κουταλάκι ακόμη ποπ αμάρανθου.
- Σκόρδο: Σκελίδα σκόρδου και όχι σκόνη.
- Αυγό λιναρόσπορου: Γνωστό πλέον, πιστεύω. Μαζί με λίγο νεράκι, γίνεται το αγαπημένο μας υποκατάστατο αυγού.
- Μπαχαρικά και μυρωδικά: Χρησιμοποίησα καπνιστή πάπρικα και αποξηραμένο μαϊντανό, γιατί και τα δύο ταιριάζουν υπέροχα με τις μελιτζάνες. Δεν έβαλα κάτι άλλο, γιατί η μελιτζάνα έχει ιδιαίτερη και έντονη γεύση από μόνη της.

Η διαδικασία βήμα – βήμα:
- Αν οι μελιτζάνες είναι πικρές, τις κόβω στη μέση και τις βάζω σε μία λεκάνη με νερό για λίγη ώρα, για να ξεπικρίσουν. Οι παλιοί λένε, πως θέλει και αλάτι, ωστόσο, εγώ το έχω κάνει και χωρίς και έγιναν μία χαρά.
- Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα.
- Ετοιμάζω το “αυγό” λιναρόσπορου: βάζω σε ένα μπολάκι τον λιναρόσπορο με το νερό και το αφήνω 5-10 λεπτά.
- Αλέθω τα καρύδια να γίνουν πούδρα και τα αφήνω στην άκρη.
- Απλώνω τις μελιτζάνες σε ένα ταψάκι, όπου έχω στρώσει αντικολλητικό χαρτί. Βάζω δίπλα και τη σκελίδα σκόρδο, ολόκληρη, πασπαλίζω με λίγο ελαιόλαδο και ψήνω για λίγη ώρα στον φούρνο. Θέλω να μαλακώσουν, όχι να ξεροψηθούν.
- Προσωπικά, κρατάω σχεδόν πάντα, στη μελιτζάνα τη φλούδα της. Αν έχω μικρά παιδάκια, που δεν είναι εξοικεωμένα με τη μάσηση και μπορεί να τα δυσκολέψει ένα μικρό κομματάκι φλούδας, μπορώ να τις ξεφλουδίσω τις μελιτζάνες και να τις ψήσω μετά. Τις κόβω στα 4 και τις μεταφέρω στον κάδο του μούλτι, μαζί με τη σκελίδα σκόρδο, αφού την ξεφλουδίζω και κρατήσω τη σάρκα του και πολτοποιώ. Μπορώ, αν θέλω, να βάλω μαζί και το ¨αυγό” λιναρόσπορου και να αλέσω, ψιλοκόβωντας τη φλούδα, όσο πιο πολύ μπορώ.
- Μεταφέρω το μείγμα σε ένα μπολ και ρίχνω την πάπρικα, τον μαϊντανό, αλάτι αν θα χρησιμοποιήσω και ανακατεύω.
- Ρίχνω και τα καρύδια, το ρεβυθάλευρο και τα ποπ και ανακατεύω καλά, να ενσωματωθούν. Το μείγμα κολλάει ελαφρώς στα χέρια αλλά πλάθεται με σχετική ευκολία.
- Παίρνω με ένα κουτάλι και πλάθω με τα χέρια μου, σε μετρίου μεγέθους κεφτεδάκια. Αν δυσκολέυομαι, βρέχω ελαφρώς τα χέρια μου ή τα λαδώνω και πλάθω τα κεφτεδάκια μου.
- Τα απλώνω στο ταψί, στην ίδια λαδόλλα που χρησιμοποίησα για τις μελιτζάνες, ραντίζω αν θέλω με λίγο ελαιόλαδο, και ψήνω για 15 περίπου λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο μου, στους 180 βαθμούς με αέρα. Αν τα πλάσετε μικρά, όπως εγώ, ψήνονται αρκετά γρήγορα.











Βάλτε τα παιδιά στην κουζίνα!
Η βοήθεια της Αναστασίας:
Όταν κάναμε τη συνταγή αυτή, το Αναστασάκι, 19 μηνών, έπαιζε με κάποιο από τα παιχνίδια της και δεν με βοήθησε από την αρχή, στην κλασική της συμμετοχή, να βάλει τα υλικά στο μούλτι και να κάνει βουμ βουμ! Με πήρε χαμπάρι όμως πως μαγειρεύω και ζήτησε να συμμετέχει!
- Με βοήθησε να βγάλω λοιπόν, τα καρύδια από το μούλτι και να τα βάλουμε στο μπολ.
- Πήρε από τα βαζάκια την πάπρικα, δοκίμασε εννοείται και έβαλε στο μπολ, το ίδιο και με τον μαϊντανό.
- Βάλαμε το ρεβυθάλευρο και τα ποπ, μετρώντας, κουταλιά κουταλιά. Στο σημείο αυτό, να πω, πως ετοιμάζω συνήθως από πριν τα υλικά, να είναι εύκολα προσβάσιμα, να έχουμε κουταλάκια και κατάλληλα σκεύη, αλλά όταν έχω υπολογίσει τα υλικά σε κουταλιές, δεν της τα έχω έτοιμα. Προτιμώ να τα μετρήσουμε μαζι, επί τόπου, κάνοντας εξάσκηση στο μέτρημα, μέχρι το τρία αυτή τη φορά.
- Ανακατέψαμε παρέα όλο το μείγμα και δοκίμασε να πλάσει και αυτή κεφτεδάκια! Από αυτό δεν υπάρχουν φωτογραφίες, γιατί είχαμε και οι δυο τα χέρια μας λερωμένα! Εννοείται δοκίμασε από το μείγμα πριν το ψήσουμε!







Μελιτζανοκεφτέδες
Course: Κυρίως, ΚεφτεδάκιαDifficulty: Εύκολο12
μικρά κεφτεδάκια30
minutes15
minutesΤα συνοδεύσαμε με πολύ εύκολη σάλτσα ντομάτας, όπου σας έχω τις οδηγίες λίγο πιο κάτω.
υλικα:
3 μελιτζάνες μικρές (350 γραμμάρια αφού τις έψησα)
3 κ.σ. ρεβυθάλευρο
2 κ.σ. ποπ αμάρανθου
2 κ.σ. καρύδια
1 “αυγό” λιναρόσπορου: 1 κ.σ. λιναρόσπορος κοπανισμένος & 3 κ.σ. νερό
1 σκ. σκόρδο
1/2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
1/2 κ.γ. ξερός μαϊντανός
Προαιρετικά (για παιδάκια άνω του έτους): αλάτι κατά βούληση
Εκτελεση:
- Βάζω σε ένα μπολάκι τρεις κουταλιές σούπας νερό και μία κουταλιά λιναρόσπορο κοπανισμένο.
- Αλέθω τα καρύδια να γίνουν πούδρα.
- Ξεπικρίζω, αν χρειάζεται τις μελιτζάνες (δείτε τις αναλυτικές οδηγίες). Τις κόβω στη μέση και τις απλώνω σε ταψί με αντιολλητικό χαρτί, μαζί με το σκόρδο. Πασπαλίζω με λίγο ελαιόλαδο και ψήνω μέχρι να μαλακώσουν.
- Τις κόβω σε κομμάτια και τις μεταφέρω στο μούλτι. Ξεφλουδίζω το σκόρδο και το βάζω και αυτό στο μείγμα. Προσθέτω και το “αυγό” μου και πολτοποιώ.
- Μεταφέρω το μείγμα σε ένα μπολ και βάζω την πάπρικα και τον μαϊντανό και ανακατεύω.
- Ρίχνω και τα υπόλοιπα υλικά: ρεβυθάλευρο, καρύδια και ποπ. Ανακατεύω καλά.
- Με ένα κουτάλι, παίρνω μείγμα και πλάθω μικρά κεφτεδάκια.
- Τα βάζω σε ταψί, όπου έχω στρώσει αντικολλητικό χαρτί και τα ψήνω για περίπου 15 λεπτά.
- Σάλτσα ντομάτας
- Απλώς έβαλα τη σάλτσα σε ένα κατσαρολάκι μαζί με λίγη ρίγανη, κουρκουμά και σκόνη σκόρδο.
- Μόλις πήραν μία βράση, χαμήλωσα τη φωτιά και τα άφησα να σιγοβράσουν, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
- Στο τέλος, πρόσθεσα το ελαιόλαδο, ωμό.
σημειωσεισ:
- Θεωρητικά, μπορείτε να τα κάνετε και τηγανητά και στο air fryer.
- Συνοδεύσαμε με κριθαράκι αλλά η σάλτσα, ταιριάζει τέλεια και με μακαρόνια ή ρύζι.

[…] και φρέσκια συνταγή, μελιτζανοκεφτέδες, με μελιτζάνες του μπαξέ! Συνοδεύσαμε με κριθαράκι με […]
[…] τους μελιτζανοκεφτέδες, σας είχα υποσχεθεί μία ακόμη συνταγή με μελιτζάνες, […]