Η συνταγή αυτή, είναι χωρίς ζάχαρη, γλουτένη και κατάλληλη για όλες τις ηλικίες, γεμάτη πρωτεΐνη και σίδηρο!
Jump to Recipe
Θα προλογίσω, θυμίζοντάς σας κάτι που είχα πει λίγο καιρό πριν: “Πάμε να δούμε τα όσπρια αλλιώς!”. Αυτό ακριβώς θα κάνουμε σήμερα! Παίρνουμε τα αγαπημένα μας ρεβύθια, που είναι τόσο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, τα παντρεύουμε και κακάο και καρποβούτυρο και φτιάχνουμε μία εναλλακτική πραλίνα! Ένα γλυκό χούμους! Μία μερέντα, κατάλληλη και για μικρά καρχαριάκα. Σας προτρέπω να το τολμήσετε, να μην το φοβηθείτε! Όσοι έχετε δοκιμάσει τις μπάρες από φασόλια, ξέρετε για τι πράγμα σας μιλάω! Τα όσπρια δεν είναι μόνο για να τους βάζουμε νερό και να σάλτσες και να τα κάνουμε σούπες! Τα όσπρια… είναι ζωή! Πολύχρωμη και με πολλή ποικιλία!

Υλικά:
- Ρεβύθια: Μουλιασμένα και βρασμένα. Επειδή θα τα πολτοποιήσω, θέλω να είναι αρκετά μαλακά. Εγώ βράζω για 15 λεπτά στη χύτρα. Για τη θρεπτικότητα τους τώρα, τι να σας πω; Πλήρης τροφή μιας και συγκεντρώνει τόσα θρεπτικά συστατικά: σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο, και ψευδάργυρο, ασβέστιο, κάλιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β καθώς και βιταμίνη Κ. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
- Βούτυρο καρπών: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι έχετε στα ντουλάπια σας και ό,τι σας αρέσει γευστικά περισσότερο. Γίνεται νόστιμο και με ταχίνι και μάλιστα είναι ένας ωραίος τρόπος να βάλουμε το ταχίνι στη διατροφή μας, όσους μας δυσκολεύει να το καταναλώνουμε σκέτο. Επειδή, όμως, μιλάμε για πραλίνα, θα ταίριαζε τέλεια και ένα φουντοκοβούτυρο. Για κάποιους, που είναι αναποφάσιστοι, όπως εμείς, υπάρχουν και βούτυρα που συνδυάζουν καρπούς, όπως αυτό που χρησιμοποιήσαμε εμείς, που έχει αμύγδαλο, φυστίκι και φουντούκι.
- Κακάο: Ωμό και άγλυκο, πλούσιο σε σίδηρο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και χαρουπάλευρο.
- Χουρμάδες: Πλούσιοι σε κάλιο και γλυκιά γεύση, που θα μας τη δανείσουν για τη συνταγή αυτή. Χρησιμοποιώ βασιλικούς χουρμάδες και αν είναι και φρέσκοι, δεν χρειάζονται μούλιασμα. Περίεργο που χρησιμοποιώ τη λέξη «φρέσκο» δίπλα στη λέξη «αποξηραμένο» αλλά εννοώ πως καμία φορά, αν θα τα έχουμε καιρό στα ντουλάπια μας, έχουν λίγο ξεραθεί, ο βασιλικός χουρμάς κανονικά, τρίβεται και κόβεται σε κομματάκια με τα χέρια μας. Όταν είναι σε αυτή τη μορφή λοιπόν, δεν χρειάζονται μούλιασμα, τους βάζουμε απευθείας μέσα στο μείγμα, αφού βγάλουμε τα κουκούτσια. Αν έχουν λίγο ξεραθεί, τους μουλιάζουμε για λίγο σε ζεστό νεράκι. Το ίδιο κάνουμε κ αν έχουμε απλούς χουρμάδες απλά θα χρειαστεί, στην περίπτωση αυτή, να διπλασίασετε την ποσότητα που θα χρησιμοποιήσετε, γιατί είναι οι μισοί σε μέγεθος από τους βασιλικούς.
- Ελαιόλαδο: Μπορείτε και να το παραλείψετε και να βάλετε λίγο παραπάνω νεράκι, αλλά λίγο αγνό παρθένο ελαιόλαδο, δένει ωραία τα υλικά και μας χαρίζει τα πολύτιμα ωφέλη του.
- Νερό: Βάλτε σταδιακά το νεράκι και πολτοποιήστε κάθε φορά μέχρι να έχετε την επιθυμητή υφή. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες η ποσότητα που θα χρειαστεί: πόσο νερό έχουν κρατήσει τα ρεβύθια, αν θα βάλετε λάδι, πόσο ρευστό είναι το καρποβούτυρο σας κλπ. Για αυτό προτείνω, το νερό να το βάλετε στο τέλος και σταδιακά.
- Κανέλα: Προαιρετικά, αν σας αρέσει στη μυρωδιά. Εγώ αυτή τη φορά δεν έβαλα. Επίσης , μπορείτε να βάλετε και εκχύλισμα βανίλιας ή ξύσμα από πορτοκάλι.

Η διαδικασία βήμα-βήμα:
- Μουλιάζω τα ρεβύθια για 6-8 ώρες. Αν τα βάλετε το βράδυ, θα είναι έτοιμα για βράσιμο το πρωί. Να σημειώσω πως τα ρεβύθια, όπως σχεδόν τα όσπρια, διπλασιάζονται σε μέγεθος μετά το μούλιασμα και το βράσιμο άρα αν θέλετε να κάνετε μόνο αυτή τη συνταγή θα χρειαστείτε περίπου 100 γραμμάρια ξερά. Αλλά προτείνω να βράσετε άφθονα και να κάνετε και αυτό το κόκκινο χούμους, μια σαλάτα, σούπα ή ακόμη και να τα βάλετε κατάψυξη και έτσι θα έχετε έτοιμα βρασμένα ρεβύθια για την επόμενη φορά που θα τα χρειαστείτε!
- Τα βράζω να μαλακώσουν. Εγώ τα βάζω στη χύτρα όπως έχω πει ξανά, και τα βράζω για 15 λεπτά, αφότου σηκωθεί η βαλβίδα. Τα στραγγίζω καλά να φύγουν τα υγρά τους.
- Βάζω στο μούλτι τα ρεβύθια, το καρποβούτυρο, τους χουρμάδες, το κακάο, το ελαιόλαδο και πολτοποιώ. Αν χρειαστεί, και έχω μικρό κάδο, το κάνω σε δόσεις.
- Ρίχνω σταδιακά το νερό και πολτοποιώ κάθε φορά, ανακατεύοντας και ελέγχοντας αν έχει την επιθυμητή υφή. Θεωρητικά, εφόσον θα το χρησιμοποιήσω σαν άλειμμα, θέλω να είναι κρεμώδες και να απλώνεται εύκολα.

Άλειμμα πραλίνας γεμάτο πρωτεΐνη
Course: Συνοδευτικά, #πραλίναDifficulty: ΕύκολοΥΛΙΚΑ:
200 γρ. ρεβύθια βρασμένα
3 βασιλικοί χουρμάδες
2 κ.σ. κακάο άγλυκο
1 κ.σ. γεμάτη βούτυρο καρπών
2 κ.σ. ελαιόλαδο
4 κ.σ. νερό
Προαιρετικά: κανέλα, εκχύλισμα βανίλιας ή ξύσμα από πορτοκάλι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
- Βάζω τα βρασμένα ρεβύθια στο μούλτι μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το νερό και πολτοποιώ. Αν έχω μικρό κάδο και χρειαστεί, το κάνω σε δυο δόσεις.
- Ρίχνω το νερό σταδιακά και πολτοποιώ κάθε φορά και ανακατεύω, μέχρι να πετύχω την επιθυμητή υφή. Το θελουμε να ναι κρεμώδες και να αλείφεται εύκολα.
- Αποθηκεύω στο ψυγείο για 3-4 μέρες, σε γυάλινο τάπερ ή βάζο.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
- Μπορώ να χρησιμοποιήσω, αν θέλω και κάποιο άλλο γλυκαντικό, της αρεσκείας μου, αντί για χουρμάδες.
- Αντί για κακάο, μπορεί να χρησιμοποιήσω χαρουπάλευρο.

